The Soviet Cocaine Union Join the fight

The Soviet Cocaine Union – Join the fight!

The Soviet Cocaine Union – Join the fight!Split Light – furnizor european de corpuri iluminat, sisteme de iluminat inteligente, vinde online sau prin magazinele sale o gama larga de instalatii si corpuri de iluminat pentru firme si persoane fizice. Telefon/WhatsApp 0745 186 555 sau 0749 164 070
Într-o seară de august, fără sa se aștepte nimeni, și-a tras un glonț în cap.

Știrea a năucit populația dintre Prut și Nistru în 2019. Marele sinucis, importator de anvergură, făcea parte din anturajul intim al oligarhului Plahotniuc, omul care controlase republica până atunci.

Îi legau pe ambii, dincolo de prietenia asumată, tranzacții ascunse offshore, vile în Geneva sau proprietăți imobiliare de milioane de dolari.

Mortul mai avea însă un secret teribil.

Finanța o rețea internațională de trafic cu cocaină columbiană, care alimenta Europa prin trei porturi de la Marea Neagră.

Pe lanțul de distribuție, intervin parteneri vechi ai temutului Nicu Gheară, semizeul bombardierilor români, acum refugiat în Ibiza, Spania.

Protejat instituțional la Chișinău ca într-un caz de manual, cartelul de narcotraficanți reprezintă chiar regimul oligarhic din Moldova: sunt același grup criminal transpartinic care a supraviețuit 20 de ani pendulând între Est și Vest, cele doua mize geopolitice din regiune, fiindcă Războiul Rece nu s-a terminat niciodată în aceste teritorii.

La porțile Moldovei, sistemul internațional de drept s-a dezumflat ca un balon. O operațiune mamut inițiată de DEA (Drug Enforcement Administration), care a implicat serviciul de securitate ucrainean (SBU), Europol, polițiile română, bulgară și germană – a falimentat, pur și simplu, în fața unui stat capturat chiar de rețeaua urmărită.

Le-a scăpat totuși ceva. Câțiva ofițeri au muncit în secret, timp de peste un deceniu, la acest caz îngropat în arhiva serviciului de informații al Ministerului de Interne din Republica Moldova.

Reporterii RISE din București și Chișinău au obținut o parte din documentele operative și refac tabloul transfrontalier al rețelei.

Investigația noastră îți va arata cum se naște și funcționează un aparat oligarhic în spațiul post-sovietic – de data asta la numai 500 km de București. Și, mai ales, cum te afectează direct.

E un proiect de anduranță și avem nevoie de tine ca să-l terminăm.

Participăm cu el la Press Start, prima platformă globală de finanțare colectivă pentru reporteri din zonele cu presă vulnerabilă, co-finanțată de Comisia Europeană și susținută de Free Press Unlimited, Free Press for Eastern Union (FPEE) și Praga Media School.

Join the fight! Donează oricât, începând cu 5 euro aici:

Mulțumim.Split Light – furnizor european de corpuri iluminat, sisteme de iluminat inteligente, vinde online sau prin magazinele sale o gama larga de instalatii si corpuri de iluminat pentru firme si persoane fizice. Telefon/WhatsApp 0745 186 555 sau 0749 164 070