Putine preparate reusesc sa trezeasca atat de multe amintiri ca o oala cu sarmale care fierbe incet pe soba, raspandind in toata casa mirosul inconfundabil al sarbatorilor si al vremurilor simple. Sarmalele ca la bunica sunt mai mult decat un fel de mancare – sunt o mostenire culinara transmisa din generatie in generatie, un simbol al ospitalitatii romanesti si al bucatariei traditionale.
In cele ce urmeaza, iti prezentam reteta clasica de sarmale, asa cum o pregatea bunica: cu ingrediente simple, multa rabdare si dragoste din belsug.
Ingrediente pentru aproximativ 50 de sarmale
Pentru umplutura:
- 1 kg carne tocata (amestec porc si vita, sau doar porc – in functie de preferinte)
- 200 g orez
- 2 cepe mari
- 2 linguri ulei
- 1 morcov mic (optional, pentru dulceata)
- 1 lingura pasta de rosii
- Sare si piper dupa gust
- 1 lingurita cimbru uscat
- 1 lingurita boia dulce
- Verdeata (marar si patrunjel tocate, dupa preferinta)
Pentru infasurat:
- 1 varza murata mare (sau 2 mai mici)
- Optional: foi de vita pentru cateva sarmale diferite
- Optional: cateva foi de dafin
Pentru fiert:
- 300 ml suc de rosii sau bulion
- 1-2 linguri pasta de rosii
- Cativa catei de usturoi (pentru aroma)
- Cativa afumaturi (coaste, ciolan, bacon – pentru gust traditional)
- Apa sau bors (pentru cei care vor o nota mai acra)
Pregatirea pas cu pas
1. Pregatirea verzei murate
Desfa cu grija frunzele de varza si alege-le pe cele intregi. Indeparteaza cotorul si nervurile groase. Daca varza este prea sarata sau prea acra, o poti lasa in apa rece 1-2 ore, apoi o storci bine. Taie frunzele mari in doua, pe lungime.
Resturile de frunze se toaca si se folosesc ca pat pentru fundul oalei.
2. Prepararea umpluturii
Toca ceapa si caleste-o in ulei pana devine sticloasa. Adauga morcovul ras fin (daca folosesti) si orezul spalat. Caleste totul 2-3 minute, apoi stinge cu putina apa si lasa la racit.
Intr-un castron mare, amesteca carnea tocata cu compozitia de ceapa si orez, adauga pasta de rosii, sare, piper, boia, cimbru si verdeata tocata. Omogenizeaza bine.
3. Formarea sarmalelor
Pune o lingura de umplutura pe o foaie de varza, ruleaza strans si impinge capetele inauntru cu degetul. Sarmalele trebuie sa fie de marime medie – nici prea mari, nici prea mici, pentru a se gati uniform.
4. Asezarea in oala
Pe fundul oalei se pune un strat de varza tocata si, daca vrei, cateva bucatele de afumatura. Aseaza sarmalele una langa alta, in cercuri concentrice, in straturi. Intre straturi poti adauga frunze de dafin si restul afumaturii.
La final, toarna deasupra sucul de rosii amestecat cu pasta de rosii si completeaza cu apa sau bors, pana aproape sa acopere sarmalele.
5. Fierberea lenta
Acopera oala cu un capac si fierbe la foc mic timp de 2,5–3 ore. Daca folosesti cuptorul, lasa la 160°C pentru aproximativ 3 ore.
Cu cat fierb mai incet, cu atat sarmalele vor fi mai fragede si mai aromate.
Sfaturi de la bunica
- Sarmalele sunt mai gustoase a doua zi. Arome se combina si capata profunzime dupa o noapte de odihna.
- Nu amesteca in oala! Sarmalele se pot strica. Daca vrei sa te asiguri ca nu se prind, scutura usor oala sau misca de toarte.
- Pentru o aroma autentica, adauga o mana de boabe de piper si 1-2 foi de dafin printre sarmale.
- Serveste cu smantana si mamaliguta calda – combinatia ideala.
Variante regionale
- In Moldova se folosesc des frunze de vita, mai ales in sezonul cald.
- In Ardeal, sarmalele sunt mai mari si se fierb in bors sau zeama de varza, pentru un gust acrisor.
- In sudul tarii, afumatura este esentiala pentru aroma.
- In zona Dobrogei se pun uneori stafide sau menta in umplutura, pentru un gust oriental.
Concluzie
Reteta clasica de sarmale nu este doar o tehnica culinara, ci o adevarata expresie a traditiei si ospitalitatii romanesti. Gatitul lor necesita timp, rabdare si atentie la detalii, dar rezultatul este intotdeauna unul memorabil. Sarmalele ca la bunica sunt, fara indoiala, o mostenire care merita pastrata si transmisa mai departe – cu miros de sarbatoare si gust de copilarie.